Batoniki musli z miodem i jogurtem – bardzo łatwy przepis na zdrową przekąskę dla małych i dużych. Bez tłuszczu, bez cukru i bez mąki.

DSC_3997

Do zrobienia około 8 batoników potrzebne nam są:

DSC_3984

  • szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • szklanka płatków orkiszowych (lub owsianych górskich)
  • 1 jajko
  • mały jogurt naturalny
  • około 2 łyżki miodu
  • rodzynki (ja miałam mieszankę różnych rodzynków z dodatkiem innych suszonych owoców)
  • garść nasion słonecznika
  • trochę siemienia lnianego
  • (dobrze jest też dodać szczyptę soli, o czym ja zapomniałam)

Mieszamy najpierw wszystkie suche składniki (dodatki można oczywiście modyfikować według uznania), dodajemy mokre i ugniatamy ciasto. Forma może być podłużna lub prostokątna. Smarujemy ją margaryną, wykładamy papier do pieczenia i na to ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około pół godziny, aż ciasto się zarumieni. Czekamy, aż trochę ostygnie i kroimy na równe kawałki.

DSC_3990

Moje batoniki wyszły trochę mało słodkie. Myślę, że można dać tego miodu odrobinę więcej. Jeśli nie jesteś na diecie możesz dać do ciasta trochę masła lub margaryny.

DSC_4003

Smacznego :)

Pamiętacie, że dzisiaj jest „Wtorek u Wronków”? W związku z tym jest i filmik :)

Smacznego :)