Każde dziecko uwielbia słodki smak. Dlatego jeśli nasz maluch nie przepada za obiadkami, dodajmy jedno z poniższych warzyw, by nadać mu lekko słodkawy smak. Obiadek będzie nadal pełnowartościowy, a dziecko z większym apetytem je zje. Wronek nie należy do wybrednych, ale zaobserwowałam już, że z mniejszą ochotą i wolniej zjada obiadki, które nie zawierają żadnego słodkiego w smaku warzywa.

1. Marchewka

torva-soft-toy__0118209_PE273774_S4

źródło zdjęcia: ikea.com

Absolutny numer 1 pierwszych obiadków niemowlaka. Jest łatwo dostępna i niedroga, a ponadto bogata w witaminę A i beta-karoten. Zawsze mam spory zapas w domu. Minusem jest to, że bardzo brudzi ubranka, a plamy często są trwałe i nie do sprania. Najbardziej cierpią na tym nasze śliniaki i apaszki.

2. Słodkie ziemniaki

sweet-potato

źródło zdjęcia: earnestholistichealth.com

Niestety mało popularne w Polsce, ale czasami widuję je w markecie, więc nie są absolutnie nieosiągalne. Podobne do zwykłych ziemniaków, tyle, że większe, z ciemniejszą skórką, a w środku pomarańczowe. Są słodkie w smaku, jak nazwa wskazuje. W UK dostępne wszędzie. Pyszne na obiad jako pieczone z odrobiną masła, a dla dziecka zblendowane lub dla fanów BLW – ugotowane i podane w kawałkach. Są miękkie i delikatne, więc do BLW idealnie się nadają.

3. Brukselka

resizer

źródło zdjęcia: iglotex.pl

Może nie jest aż tak słodka jak pozostałe warzywa tutaj pokazane, ale zauważyłam, że poprawiają smak obiadków z zielonych warzyw. Wronek nie przepada za obiadkiem z brokuła i ziemniaka z dodatkiem drobiu, ale jeśli dodam brukselki, to danie zyskuje bardziej łagodny, słodkawy posmak.

4. Pasternak

2100605-035

źródło zdjęcia: comfortablyhungry.com

Kolejne warzywo, które w UK jest sprzedawane w każdym markecie, a u nas szukaj z lupą na rynku. Łudząco podobny do pietruszki, jednak ma zapach podobny raczej do marchewki no i oczywiście jest słodki. Dla dorosłych smaczny jest do obiadu upieczony, a dla dziecka – podobnie jak w przypadku słodkich ziemniaków. I najważniejsza różnica między pasternakiem, a marchewką jest taka, że ten nie brudzi ubrań. Proponuję jako dodatek do obiadku z kalafiorem.

5. Kukurydza

87941_super_sweet_corn_coblets

źródło zdjęcia: mccainfoodservice.com.au

Słodka kukurydza to ostatnia moja propozycja. Niestety przyrządzenie jej może być trochę uciążliwe, bo należy oskubać kolbę z ziaren (przed lub po ugotowaniu). Dodaję ją jednak, ponieważ podałam Wronkowi gotowy obiadek w słoiczku właśnie z jej dodatkiem i bardzo mu przypadł do gustu. Może ktoś się skusi na taką zabawę dla urozmaicenia diety.

A może macie jakieś inne propozycje? Jakie warzywa wasze dzieci lubią?